در گفتگو با مدیرعامل شرکت مجتمع آهن و فولاد الماس آرتاویل مطرح شد؛

پیشرفت 59 درصدی بزرگ‌ترین پروژه فولادی استان اردبیل

آیلین سیروس: شرکت مجتمع آهن و فولاد الماس آرتاویل احداث یک واحد تولید آهن اسفنجی به ظرفیت 1.1 میلیون تنی را در دستور کار خود دارد که از تیر ماه سال 1400 فعالیت های عملیاتی و اجرایی آن آغاز شده است.

به گزارش پیام خلیج فارس پروژه آهن اسفنجی آرتاویل بزرگ‌ترین پروژه فولادی استان اردبیل بوده و یکی از ۴۸ طرح مهم پیشران اقتصادی کشور به شمار می‌رود. این طرح پس از راه‌اندازی تحول بزرگی را در ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی و صنعتی منطقه رقم خواهد زد.

 “محمدعلی عزیز محمدی رشد و پیشرفت این پروژه را 59 درصد عنوان کرده و می گوید: بنده از اواخر مهرماه 1402 مدیریت این شرکت را برعهده‌گرفته و متوجه شدم یکی از مسیرهای پر چالش و حساس این پروژه متروکه شدن تجهیزات خارجی آن و در آستانه به مزایده گذاشتن است. در ابتدای تصدی بنده به مدیریت این شرکت میزان پیشرفت پروژه حدود 35 درصد بود،  با توجه به مشکلات شرکت ایریتک در بهمن‌ماه سال قبل با پیمانکار توافق کردیم آرتاویل به‌طور مستقیم منابع مالی را به پیمانکاران فرعی پرداخت نماید و این توافق منجر به افزایش سرعت پیشرفت کار گردید به‌نحوی‌که در کمتر از یک سال حدود 24 درصد پیشرفت فیزیکی انجام پذیرفت و هم‌اکنون پیشرفت فیزیکی پروژه 59 درصد است همچنین با سرعت، پیگیر مراحل قانونی ترخیص تجهیزات خریداری‌شده وارداتی هستیم.

مدیرعامل آرتاویل در ادامه بابیان اینکه اولین راهکار مراجعه به هیئت نظارت بر قانون ساخت داخل که 7 دستگاه دولتی  در آن عضو هستند و همچنین هماهنگی با دستگاه‌های نظارتی و نهادهای مرتبط با این موضوع بود ادامه می‌دهد: به همین منظور اقدام به انجام مراحل قانونی کرده که درنهایت اواخر بهمن 1402 رأی هیئت نظارت مبنی بر رعایت ساخت داخل صادر شد و متعاقب آن اقدام برای ثبت سفارش و تخصیص ارز کردیم تا نسبت به طی مراحل قانونی ترخیص اقدام نماییم.

به گفته عزیز محمدی،کل تجهیزات  خارجی وارده شامل 65 تریلی است که 20 تریلی در گمرک اردبیل و 45 تریلی دیگر در گمرک شهید رجائی بود که تمامی آن‌ها به گمرک اردبیل انتقال‌یافته و با توجه به خرید حواله ارزی  و موافقت کارگروه ارزی بانک مرکزی در آستانه ترخیص نهایی هستند.

وی بیان کرد با ترخیص و ورود تجهیزات و متعاقب آن نصب آن‌ها پیشرفت فیزیکی قابل‌توجهی حاصل می‌شود.

بهبود محیط‌زیست استان اردبیل با اجرای پروژه آهن اسفنجی آرتاویل

بر اساس این گزارش پروژه آرتاویل ازنظر زیست‌محیطی به نفع استان اردبیل است و برخلاف اینکه پروژه‌های حوزه فولاد همیشه متهم به آلوده کردن محیط‌زیست هستند اما این پروژه با احداث یک تصفیه‌خانه اختصاصی به محیط‌زیست استان کمک می‌کند.

عزیز محمدی در این خصوص می گوید: خوشبختانه از جنبه زیست‌محیطی و مسئولیت اجتماعی با توجه به اینکه صنعت فولاد همواره متهم به تولید آلودگی‌های زیست‌محیطی است اما نکته جالب‌توجه اینکه این طرح ازنظر زیست‌محیطی به نفع استان است زیرا ما قراردادی با آب و فاضلاب استان اردبیل منعقد کرده‌ایم که مطابق آن حدود 2 میلیون مترمکعب پساب تصفیه‌خانه فاضلاب اردبیل را در سال‌تحویل گرفته و پس از انتقال به تصفیه‌خانه اختصاصی و تبدیل به آب قابل‌مصرف در خط تولید و بخشی از آن در آبیاری  فضای سبز استفاده می‌شود .

وی در خصوص وضعیت پروژه از ابتدا تاکنون می‌گوید: شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، همچنین شرکت صنعتی معدنی چادرملو و شرکت بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتک) سهامداران این شرکت هستند.

عزیز محمدی می‌افزاید: پیمانکار این پروژه شرکت ایریتک است. هرچند که برمبنای قوانین بالادستی حاکم، پیمانکار حداکثر  می‌تواند تا 20 درصد، سهامدار پروژه باشد اما این شرکت در آن زمان با رقم 30 درصد شروع به کارکرده است.

  100 هکتار از اراضی ملی منطقه آبی بیگلو اردبیل به این پروژه اختصاص پیداکرده و مدیران وقت شرکت‌های سهامدار این پروژه با احتساب اینکه پروژه به‌سرعت و ظرف 3 سال به اتمام برسد، در اولین گام نسبت به خرید تجهیزات از خارج از کشور اقدام کرده و متعاقب آن در اواخر سال 1401به بندر شهید رجایی و همچنین گمرک اردبیل انتقال دادند؛ اما به دلیل عدم ثبت سفارش و عدم اخذ مجوز قانون حداکثر استفاده از توان تولید و خدمات داخل کشور، امکان ترخیص فراهم نشده و توسط سازمان اموال تملیکی طبق قوانین متروکه شده بود.

 

حمایت‌های تأثیرگذار هلدینگ ومعادن در پروژه فولادی استان اردبیل

بر اساس این گزارش مهم‌ترین سهامدار پروژه آهن اسفنجی آرتاویل هلدینگ ومعادن است که به گفته مدیرعامل این پروژه، شرکت توسعه معادن و فلزات مساعدت بسیاری در سرعت این پیشرفت داشته و با توجه به اینکه این پروژه یکی از 48 پروژه پیشران دولت است ازلحاظ فنی اقتصادی جزو پروژه‌هایی است  که بیشترین تأثیرگذاری را داشته و از محل درآمدی آن می‌توان سایر پروژه‌ها را پوشش داد و این پروژه در مقایسه با دیگر پروژه‌های پیشران هلدینگ بیشترین پیشرفت فیزیکی را دارد و پیشرفت آن نسبت به طرح‌های مشابه حدود 3برابر است.

عزیز محمدی در ادامه بیان می‌کند: اما ما به این بسنده نکردیم و از بازار سرمایه، تسهیلات بانکی و اوراق مشارکت درصدد تأمین بخشی از هزینه‌های آن هستیم و تلاش داریم با سرعت هر چه بیشتر پروژه را به‌پیش ببریم. البته تا به امروز شرکت ایریتک بر اساس میزان سهام خود در پروژه امکان تزریق مالی را نداشته است. هلدینگ توسعه معادن و فلزات طی چند ماه اخیر تأمین مالی بسیار مطلوبی در خرید حواله ارزی و پرداخت حقوق گمرکی برای پروژه به همراه داشته است.

وی در خصوص تأمین برق این پروژه می‌گوید: برای تأمین زیرساخت‌ها از وزارت نیرو، توانیر، شرکت برق منطقه‌ای آذربایجان پیگیری‌های لازم را انجام داده و منجر به تخصیص 25 مگاوات و مبادله قرارداد در فروردین امسال گردید و به دلیل اینکه ایجاد پست اختصاصی بر عهده آرتاویل است مناقصه عمومی برگزار کردیم و به‌زودی عملیات اجرایی آن را پیمانکار آغاز می‌کند.

وی در خصوص احداث نیروگاه اختصاصی بیان می‌کند: برای مجوز احداث نیروگاه از وزارت نیرو، الزاماتی نیازاست که درصدی از آن باید از طریق نیروگاه انجام شود اما به دلیل اینکه ما هلدینگ هستیم قرار بر این شد شرکت توسعه معادن و فلزات از طریق پویا انرژی این مهم را انجام دهد ضمن اینکه در برنامه‌های آتی درصدد تأمین انرژی از طریق انرژی‌های تجدید پذیر و انرژی خورشیدی هستیم و مطالعات ابتدایی آن  در این حوزه در دستور کار است.

مدیرعامل پروژه آهن اسفنجی آرتاویل در پاسخ به اینکه در حوزه تأمین گاز چه اقداماتی صورت گرفته است بیان می‌کند: با شرکت گاز قراردادی مبادله کردیم که 38 هزار مترمکعب در ساعت به پروژه ما تخصیص داده شد و اجرای 6 کیلومتر خط انتقال گاز از ایستگاه نمین به محل پروژه در حال انجام است.

وی به حوزه حمل‌ونقل اشاره‌کرده و می‌افزاید: با انشعاب ریلی اختصاصی به طول 6 کیلومتر از ایستگاه راه‌آهن اردبیل به سایت پروژه با پیشرفت فیزیکی 92% توسط شرکت آرتاویل اجرا گردید که هزینه‌های حمل مواد اولیه را بسیار مقرون‌به‌صرفه می‌کند.

این مدیر موفق در خصوص وضعیت اشتغال‌زایی و تأثیرات این پروژه در اشتغال‌زایی استان می‌گوید: ازنظر اشتغال افراد بومی در اولویت جذب هستند، پیش‌بینی کرده‌ایم بعد از راه‌اندازی این مجموعه مستقیماً 400 نفر مشغول به کارشده و درازای هریک نفر شغل مستقیم تا 10 نفر شغل غیرمستقیم ایجاد می‌شود.