«کگهر» گزینه مناسب برای سرمایه‌گذاری

منطقه معدنی گل‌گهر با داشتن معادن غنی از سنگ‌آهن‌، یکی از مطرح‌ترین قطب‌های فعال معدنی، صنعتی در خاور‌میانه است. این ذخایر معدنی در استان کرمان و در جنوب غربی شهرستان سیرجان واقع شده است.

به گزارش پایگاه خبری پیام خلیج فارس به نقل از دنیای اقتصاد؛ منطقه معدنی گل‌گهر با داشتن معادن غنی از سنگ‌آهن‌، یکی از مطرح‌ترین قطب‌های فعال معدنی، صنعتی در خاور‌میانه است. این ذخایر معدنی در استان کرمان و در جنوب غربی شهرستان سیرجان واقع شده است.

برای تجهیز و اجرای عملیات استخراج آنومالی سنگ‌آهن شماره ۳ منطقه گل گهر با برآورد ذخیره سنگ‌آهن ۲۴۰ میلیون تنی، با هدف ایجاد ارزش افزوده و همچنین ایجاد و استفاده از زمینه‌های مستعد جذب سرمایه‌گذاری بین‌المللی و داخلی، تکمیل زنجیره تولید و توسعه برداشت‌های اقتصادی از منابع معدنی کشور، شرکت سنگ‌آهن گهرزمین به صورت سهامی‌خاص در سال ۱۳۸۳ تاسیس شده است. شرکت در سال ۱۳۹۷ به سهامی‌عام تبدیل و در همان سال سهام شرکت با نماد کگهر در بازار بورس عرضه شد. سرمایه شرکت هم اکنون بالغ بر ۲۵هزار میلیارد ریال است و سهامداران عمده گهرزمین، شرکت  معدنی و صنعتی گل گهر با ۲۸‌درصد، شرکت گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید با ۲۶‌درصد، شرکت سرمایه‌گذاری غدیر با ۱۹درصد و شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات نیز با ۱۹‌درصد مالکیت هستند.

شرکت ظرفیت تولید ۱۵ میلیون تنی کلوخه، ۱۵میلیون تنی سنگ‌آهن دانه‌بندی و ۴ میلیون تنی کنسانتره را دارد و همچنین آغاز بهره‌برداری از خط تولید کنسانتره سنگ‌آهن با ظرفیت ۳/ ۴ میلیون تن در سال در مدت اخیر صورت گرفته است. در جدول شماره ۱ خلاصه‌ای از وضعیت گذشته شرکت و همچنین برآورد سودآوری شرکت در سال‌های آتی نشان داده شده است.

Untitled-1

 مقدار تولید و فروش:

میزان تولید گندله برای سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، به ترتیب ۲/ ۲ و ۴میلیون تن برآورد شده است. میزان تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی برای سال جاری و سال آینده ۶/ ۴ و ۵میلیون تن برآورد شده است. تولید کلوخه برای هر دو سال ۵/ ۱۷میلیون تن و تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی شده به ترتیب ۵/ ۷ و ۹میلیون تن فرض شده است. میزان فروش گندله برای هر دو سال برابر تولید فرض شده است.‌ درصدی از تولیدات سایر محصولات شرکت، خود مصرفی می‌شود و برای سال ۱۴۰۰ فروش ۵/ ۱میلیون تنی سنگ‌آهن دانه‌بندی، ۱۰میلیون تنی کلوخه و ۴/ ۲میلیون تنی کنسانتره پیش‌بینی شده است. برای سال ۱۴۰۱ نیز فروش محصولات مذکور به ترتیب ۵/ ۲، ۵/ ۸و یک میلیون تن پیش‌بینی شده است.

 نرخ فروش:

نرخ ریالی شمش داخلی فخوز برای ادامه سال جاری ۱۲.۴۵۵ تومان بر کیلوگرم و برای سال ۱۴۰۱، ۱۳.۶۱۷ تومان بر کیلوگرم برآورد شده است. نسبت نرخ فروش گندله به شمش فخوز ۳۱‌درصد و کنسانتره ۲۳‌درصد، سنگ‌آهن دانه‌بندی ۱۱‌درصد و کلوخه ۹‌درصد برآورد شده است. با توجه به نسبت‌های مذکور نرخ فروش گندله برای سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۳.۸۶۱ و ۴.۲۲۱ تومان، نرخ فروش کنسانتره ۲.۸۶۴ و ۳.۱۳۱ تومان، نرخ فروش سنگ‌آهن دانه‌بندی ۱.۳۷۰ و ۱.۴۹۷ تومان و نرخ فروش کلوخه سنگ‌آهن ۱.۲۱۰ و ۱.۲۲۵ تومان بر کیلوگرم محاسبه شده است.

 نرخ دلار:

با توجه به کسری بودجه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزارمیلیارد تومانی دولت برای سال جاری و به نتیجه نرسیدن مذاکرات وین، دلار نیمایی ۲۳.۵۰۰ تومانی برای ادامه سال جاری و ۲۶.۷۰۰ تومانی برای سال آینده برآورد شده است.

 هزینه‌های موثر:

شرکت هزینه مواد اولیه ندارد، چرا که مواد مورد نیاز خود را به طور کامل از معادن خود استخراج می‌کند. هزینه قرارداد خدمات تولید برای استخراج از معادن، برای سال ۱۴۰۰،  ۴.۰۶۶ و برای سال ۱۴۰۱، ۵.۰۸۳ میلیارد تومان برآورد شده است. شرکت به علت بهره‌برداری از معادن، حق انتفاع پرداخت می‌کند.  هزینه حق انتفاع سال ۱۴۰۰، معادل ۹.۵۰۲ میلیارد تومان و سال ۱۴۰۱،  معادل۱۱.۹۱۳ میلیارد تومان محاسبه شده است. هزینه انرژی با توجه به نرخ‌های جدید برق و گاز صنایع، برای سال جاری ۸۰ میلیارد و برای سال ۱۴۰۱،حدود ۸۸میلیارد تومان محاسبه شده است. هزینه عمومی ‌اداری سال جاری ۶۴۱ و سال آینده ۸۰۵ میلیارد تومان پیش­بینی شده است.

 مروری بر پتانسیل‌ها و ریسک‌های شرکت

از پتانسیل‌های شرکت می‌توان از موقعیت جغرافیایی مناسب و وجود منابع عظیم سنگ‌آهن در منطقه، امکان افزایش ظرفیت و تکمیل زنجیره تولید اعم از خطوط بعدی کنسانتره و آهن‌اسفنجی، داشتن پروژه‌های توسعه‌ای و تسهیلاتی متعدد،  وابستگی به نرخ شمش  و دلار، حاشیه سود مناسب شرکت، داشتن هزینه‌های ریالی و درآمد دلاری و  پتانسیل افزایش ضریب‌های فروش گندله و کنسانتره نام برد. همچنین  از ریسک‌های شرکت می‌توان به افزایش حقوق دولتی یا تغییر سایر قوانین و مقررات دولتی، قطعی برق و کمبود آب و قطعی گاز، افزایش هزینه‌های انرژی و مشکلات احتمالی حمل‌ونقل اشاره کرد.

 نظر کارشناسی

با توجه به مفروضات ذکر شده و سود‌های برآوردی محاسبه شده، نسبت قیمت به سود (P/ E) آینده‌نگر سهم با فرض سود چهار فصل آتی و با توجه به قیمت ۵هزار تومانی فعلی سهم، در سطح ۹ واحد قرار می‌گیرد. P/ E تاریخی صنعت سنگ‌آهن ۵/ ۷ واحد و میانگین P/ E آینده‌نگر شرکت‌های هم‌گروه با مفروضات مشابه در حدود ۷ واحد است. مقایسه نسبت‌های قیمت به درآمد گفته شده نشان می‌دهد سهم در حال حاضر و در قیمت‌های فعلی نسبت به شرکت‌های مشابه هم‌گروه اندکی دارای نسبت P/ E  بالاتری است، اما در صورت تغییرات در متغیر‌های کلان ورودی مثل نرخ دلار و نرخ شمش فولاد و افزایش سود برآوردی، همچنین نگاه آینده‌نگر با توجه به طرح‌های توسعه شرکت، کگهر را می‌توان از گزینه‌های مناسب سرمایه‌گذاری بلندمدت به شمار آورد.

.

.

.