چین اولین گام را به سمت عناصر نادر خاکی افغانستان به عنوان موادمعدنی حیاتی بر می‌دارد

اگر چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده عناصر نادر خاکی جهان به منابع عظیم افغانستان که حالا در دست طالبان است دسترسی پیدا کند، ممکن است تسلط خود را بر بازار افزایش دهد. انتظار می رود که این امر تنش های ژئوپلیتیک جهانی و چالش های ناشی از انتقال انرژی را افزایش دهد.

به گزارش پایگاه خبری پیام خلیج فارس به نقل از معدن نامه؛ بر اساس گزارش bp Statistical Review of World Energy 2021، این غول آسیایی در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۱۴۰ هزار تن عناصر نادر خاکی تولید کرد که معادل ۵۲.۳ از کل تولید جهانی است.

استرالیا با سهم ۱۵.۵ درصدی دومین تولیدکننده بزرگ و پس از آن آمریکا با سهم ۱۴.۲ درصدی در جایگاه سوم قرار دارد.

چین همچنین بیش از ۸۰ درصد از ظرفیت جهانی فرآوری عناصر نادر خاکی را در اختیار دارد.

خانم Hua Chunying سخنگوی وزارت خارجه چین به تازگی در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که پکن پس از تسلط طالبان بر افغانستان آماده “همکاری دوستانه با افغانستان” است.

طالبان در ۱۵ آگوست، پایتخت افغانستان یعنی کابل و کاخ ریاست جمهوری را بدون مقاومت زیادی از سوی نیروهای افغان تصرف کرد، چرا که اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان از کشور گریخت و خارج شد.

وی گفت: ما آماده ایم تا به توسعه روابط با همسایه خوب خود و همکاری دوستانه با افغانستان ادامه دهیم و نقش سازنده ای در صلح و بازسازی این کشور ایفا کنیم.

افغانستان ذخایر عظیمی از مس، لیتیوم (spodumene) و عناصر نادر خاکی و سایر فلزات دارد. یک بار توسط USGS (سازمان زمین شناسی آمریکا) افغانستان بنام «عربستان سعودی لیتیوم» (در مقایسه با ذخایر عظیم نفت عربستان) نامیده شد، ولی بعدها آمریکایی ها جهت کوچک نمایی ذخایر عظیم لیتیوم افغانستان، از چنین نامگذاری نهی شدند. در صورت توسعه بیشتر، صنعت معدن و معدنکاری افغانستان می تواند به رشد اقتصادی این کشور و تامین جهانی مواد اولیه حیاتی برای کربن زدایی کمک کند.

صندوق بین المللی پول در گزارشی در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که افغانستان به دلیل وخامت اوضاع امنیتی، عدم اطمینان سیاسی، کمبود زیرساخت ها و پروژه های متوقف شده ممکن است از توسعه پایدار بخش معادن خود عقب بیافتد.

این صندوق پیش بینی کرد که معدنکاری غیرقانونی و کنترل شورشیان بر معادن به احتمال زیاد چالش های مهمی برای توسعه بخش معدن در “آینده نزدیک” ابجاد خواهد کرد.

با حمایت چین، روسیه و ایران، طالبان می تواند به تامین کننده مواد اولیه صنعت خودروهای الکتریکی تبدیل شود و تریلیون ها دلار درآمد کسب نماید. ذخایر افغانستان بین یک تا ۳ تریلیون دلار ارزش دارد.

در بررسی های هر دو سازمان زمین شناسی افغانستان و آمریکا، ذخایر عظیمی از عناصر نادر خاکی در این کشور جنگ زده وجود دارد، اما هنوز آمار دقیق آن یک راز دولتی است.

در سال ۲۰۱۱ سازمان زمین شناسی آمریکا اعلام کرد که تخمین زده می شود «سنگ های کربناته خاناشین»، در جنوب «ولایت هلمند» یک میلیون تن عناصر نادر فلزی داشته باشد که پتانسیل بالایی برای فرآوری و کنسانتره سازی دارند.

.

.

.